A stressz hajhullás létezik

A karantén időszak végén, mikor a gyerekek már újra oviban voltak, és végre a úgy éreztük, hogy lassan visszatér minden a régi kerékvágásba, elkezdett hullani a hajam.

Minden hajmosásnál két marék hajat fésültem ki.

Persze eleinte az ember még nem gondol semmi komolyra. Tavaszi hajcsere, egyszeri, kétszeri eset stb.

De mikor már az ötödik hajmosásnál is ugyanez a helyzet, és a haj egyre csak fogy (konkrétan a hajam 60%-a a kukában landolt) , akkor már felmerül, hogy valami nem stimmel.

Emellé társult még némi szédelgés, fáradtság és a “minden le van szarva” érzés. Most biztos sokakban felmerül, hogy ez csak vashiány. Én is erre gondoltam, úgyhogy elbattyogtam egy belgyógyászhoz, aki nagyon rendesen kért egy jó kis részletes vérképet, pajzsmiriggyel, vassal, b-vitaminnal, meg minden fölsi jóval, beleértve a pajzsmirigyet is.

Ultrahang negatív, vérkép szép. Van egy kis vashiány, de az nem okozhat ilyen mértékű hajhullást a diagnózis szerint. Irány a nőgyógyászat, és a bőrgyógyászat.

Egyik orvos sem talált semmi rendellenest. Ami jó hír ugye, mert ez azt jelenti, hogy szuper egészséges vagyok 🙂

Így a bőrgyógyász kimondta a végső ítéletet: stressz hajhullás.

Na de mi is a stressz hajhullás?

3 fajtáját különböztetik meg, esetemben pedig elég valószínű, hogy az úgynevezett Telogen effluvium áll fenn.

Ebben az állapotban az érzelmi és a fizikai túlterheltség hatására a növekvő hajszálak nagy számban nyugalmi fázisba kerülnek. Néhány hónapon belül az érintett hajszálak hirtelen kihullhatnak fésülködés vagy hajmosás közben. ( Forrás: Webbeteg)

Mikor utánaolvastam és elkezdtem gondolkodni, mi lehet, akkor ugrott be az óvodai incidens, utána pedig a karantén alatti stressz időszak, ami az órám szerint sem volt egy leányálom, mert voltak igencsak kiugró értékek mikor a stresszt mérte. Legtöbbször a megbeszéléseim alatt.

Gyórgyszeres kezelés nem szükséges, visszanő idővel, de lehet segíteni vitaminokkal, és samponokkal. Én bevásároltam mindenféle koffeines sampont, meg szert, igyekszem meditálni, nem stresszelni. Ha-ha.

Szerencsére a hajhullás megállt, és már látni kis babahajakat is, de biztos, ami biztos, megkérdeztem a férjem, hogy vajon kopaszon is szeretni fog-e. Mondjuk nem adott megnyugtató választ…

A lényeg, hogy ha trauma ér, ne ijedj meg, ha pár hónapra rá csomókban hullik a hajad, de azért biztos, ami biztos vizsgáltasd ki magad, hogy kizárhasd a testi bajokat. A lelkiekre meg úgysem lehet olyat írni, ami mindenkinek beválik. Hacsak nem azt, hogy “Nyugodjál meg, mer akkor megnyugszol”

Vigyázzatok magatokra!

Köszönöm, ha megosztod 🙂

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük