Nyaralás két gyerekkel? Repülővel? Megőrültél?

Mikor még csak V volt velünk, gyakorlatilag semmit sem változtattunk a szokásainkon, hiszen bármelyik szállodában ugyanúgy kérhettünk sima, kétágyas szobát, közöttünk aludt. A nyaralás két gyerekkel azonban már teljesen másképp néz ki.

Miután megszületett F, már sehol nem kaptunk kétágyas szobát, két lehetőségünk maradt. Vagy kiveszünk egy lakosztályt, vagy apartmantba megyünk. Az első évben még nem nagyon kellett gondolkodni, mert kicsi gyerekkel nem is igazán vágytunk bárhova. Ám a második évben azért csak elkezdtem nézelődni a lehetőségek után nyáron.

Szeretném az elején leszögezni, hogy amiket most leírok, azok az én tapasztalataim, nem állítom, és soha nem is állítottam, hogy ne lehetne olcsóbban kihozni egy nyaralást két gyerekkel. Mint ahogy nyilván drágábban is lehet…

Tehát nyáron a felkapott gyerekbarát szállodák, mint a Kolping, vagy Bambara stb. egyrészt fullon vannak, másrészt egy négytagú családnak kb, 600.000 forintba kerül egy hét. Bizony, megnéztem, kalkuláltam. Ráadásul tömegnyomor van, a medencék ennyi embernek szerintem kicsik, a gyerekeim meg nem buldózerek, így előfordult, hogy inkább nem is medencéztünk.

Ahogy írtam is, mi ennyiből idén megjártuk Szardíniát. Nyilván nem luxusnyaralás volt, és kellett hozzá némi rugalmasság, de szeretném összeszedni számokkal, tippekkel, hátha valakinek segítséget nyújthatok.

Repülő

Természetesen fapados, én jobban szeretem a Ryanairt, de mindenki eldönti maga. A jegyeket már januárban megvettük, négyünknek került 200.000 forintba, amiben volt egy 20 kilós feladható, egy 10 kilós felvihető, és mindenkinél egy hátizsák. Oda kell figyelni a súly- és mérethatárokra. Én eddig azt tapasztaltam, hogy gyerekesekkel nem szórakoznak, de azért visszafele át kellett pakolnunk, mert az olaszok addig nem engedték a bőröndünket, amíg 21 kiló alá nem mentünk. Nagyon belekötni nem tudok, mert hát túlléptük, okosabban kellett volna visszafele pakolni. A 10 kilósnak van egy bőröndünk, ami pont belefér a keretbe, a hátizsákokat meg sem nézték, de azért nem tömtük őket púpusra. Az évek alatt rájöttem, hogy nem kell 48 váltóruha, meg 24 törülköző, ha nagy gebasz van, lehet mosni, de tegye mindenki szívére a kezét – hány ruhát szoktunk úgy hazahozni, hogy hozzá sem nyúlunk?

Szállás

Tavaly Máltán nagyon bevált az Airbnb, idén sem gondolkodtam sokat, annyit jegyeznék meg, hogy itt is gyorsnak kell lenni, mert jnauárban az orrom elől foglaltak le egy közvetlen tengerparti házat 🙁 Azért sikerült egy nagyon szép, felújított házat bérelni egy hétre 214.000 forintért. Volt ott mosogatógép, mosógép, tiszta törülközők, és teljesen felszerelt konyha.

Közlekedés

Autót béreltünk, mert olvastuk, hogy szebbnél szebb strandok vannak a környéken, amiben nem is csalódtunk. Nagyjából minden nap máshol csobbantunk, az odautakon a gyerekek aludtak, így nem voltak nyűgösek estére sem. Egy Renault Capture-t kaptunk, szinte új volt, alig volt benne 3 ezer kilóméter, ha jól emlékszem. Egy hétre fizettünk érte 66.800 forintot.

Étkezés

Aki szereti a félpanziót, vagy akár az all inclusive ellátást, annak nem javaslom ezt a fajta nyaralást, ugyanis a kaját magunknak kell megoldani. Olvastunk ijesztő leírásokat, hogy a Szardínia nagyon drága, azért ezt nem tapasztaltuk. Délen, ahol voltunk még nincs akkora turistaforgatag, de szerintem szupermarketet sok helyen találni, mi is ott vettük meg a reggelit, ami kimerült kb a tej, csokismüzli kombóban, de sokszor ettük az előző esti pizza maradékát. Mert nyilván két gyerekkel mi mást egyen az ember Olaszországban 🙂 A szállásadónkat kérdeztük meg, hol érdemes enni, ők ajánlottak egy helyet a lakótelep közepén, ahova csak helyiek jártek, küzdöttünk is kicsit, mert ők nem beszéltek agolul, mi nem beszéltünk olaszul, de kézzel-lábbal megértettük egymást, és mindig finomakat ettünk 🙂 Egy pizza ott kb 8.5 euró volt. Voltunk drágább helyen is, ott kb 12 euró volt egy pizza, oda jártak a tehetősebbek, meg a turisták. Ebdére a gyerekeknek vettünk főtt ételt, ha kérték, nekünk bőven elég volt a maradék. Ezt is az évek alatt tapasztaltuk ki, és végre nem költünk feleslegesen kajára, amit aztán kidobunk a végén, mert senki nem eszi meg. És igen, volt hogy fagyi volt az ebéd, de kit érdekel, nyaraltunk 🙂

A halaspult

Szóval nekünk teljesen megérte, imádunk utazni, imádjuk a kultúrákat felfedezni, kirándulni, finomakat enni. Ezt nem mondom, hogy visszamegyünk, de csak azért, mert annyi hely van, ami még nem láttunk 🙂

Köszönöm, ha megosztod 🙂

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük