4 nehézség, amivel dolgozó anyaként szembe kell nézned

Mióta újra dolgozom meg kell mondjam, átrendeződött az éltünk, és amiről azt hittem eddig, hogy simán fog menni… nos, küzdök rendesen. Mert mire is számítson az egyszeri anyuka, aki visszatér a munka világába napi 8 órában?

     1.  Idő, idő, idő

Az a fránya nap sajnos csak 24 órából áll. Amiből 8-at ugye munkával kell tölteni, így marad 16 gyakorlatilag minden másra, amit eddig is meg kellett csinálni. Ez egyben azt is jelenti, hogy bizony időben fel kell kelni. Így, ha olyan szerencsés helyzetben vagy, mint én, hogy a gyerek még nem aludja át az éjszakát, akkor készülj fel még kevesebb alvásra, és még több kávéra.

Reggelente már nem az idilli Instagram kép fog beugrani, ahogy meghitten reggeliztek a porontyoddal, hanem egy eszeveszett, őrült, könyörgős, kapkodós reggelre gondolj, ahol az egy perc alatt elhangzó “gyere már” “igyekezzünk” “indulnunk kell” frázisok Guinness rekord magasságokba szárnyalnak. Nyilván nem minden reggel ilyen, és persze az interneten csak időben elinduló, kisimult arcú, mindenféle praktikákkal teljesen harmonikus reggeleket bemutató anyák vannak, én bevallom, hogy nem jutottam el még erre a szintre. Igyekszem. Tényleg.

      2.  Logisztika

A fejedben ott kell legyen a napi – heti – havi program. Kit, hova, mikor kell vinni, és Neked hova kell eljutni. Így már a hét elején tudod, hogy mikor kell felkelni ahhoz, hogy pénteken mindenki odaérjen mindenhova. Természetesen megengedett a segédeszközök használata, én a heti naptárra esküszöm, plusz a telefonunkban mindent megosztunk a férjemmel, ami pittyeg, e-mailt küldd, rezeg, ha valami esemény van. Sajnos hajlamos vagyok elfelejteni dolgokat (mint a rohadt habverőt az ovis farsang-hétre), ezért kell, hogy több helyen fel legyen tüntetve, ami egyébként bevált, kivéve néhány elhanyagolható dolgot, mint váltóruha a bölcsibe…

    3.  Kikapcsolni

Sokszor éles a váltás a különböző szerepek között, ezért érdemes megtanulni, hogy mikor beérsz a munkahelyedre már dolgozó vagy, nem pedig anya, nem kell figyelmeztetned a munkatársakat, hogy vegyenek fel sapkát, ha kimennek kávézni, és nem kell felajánlanod azt sem, hogy bekötöd a cipőfűzőjüket, ha szeretnék. Ugyanez vonatkozik az otthoni érkezésre. Nem kell, hogy a férjedet folyton figyelmeztesd, hogy mikor mit kell csinálnia, a gyerekek pedig még nem ismerik az időt annyira, hogy levezesd nekik az esti menetrendet percre pontosan.

   4. Gondolj magadra is!

Ez a legnehezebb! Mindezek mellett, még továbbra is próbálj meg magadnak énidőt keríteni. Tudom, hogy szinte lehetetlen küldetés, de hidd el, ha nem így teszel, előbb-utóbb begolyózol, és csak egy hisztis nőszemélynek fog mindenki látni, de ami még rosszabb, Te is így látod majd magad, és utálni fogsz mindent, és mindenkit. Próbálj meg beleszuszakolni a hétbe egy napot, amikor egy-két órát magad vagy. Meditálj, jógázz, nézz meg egy filmet, mindegy, de ne gondolj semmire, senkire, csak magadra. Hidd el, sokat fog segíteni! Vannak akik ezt már profi szinten űzik, én egyelőre csak padavan vagyok, de a saját káromon tanultam meg, hogy ez bizony nem csak egy úri hóbort, hanem a túlélés záloga.

Nem utolsó sorban értékeld, amid van, mert bármennyire is nehéz, vannak, akiknek nem adatik meg, hogy gyerekük szülessen, vagy éppen bármennyire is szeretnének, nem tudnak dolgozni.

Aki pedig még otthon van, annak üzenem: Élvezz ki minden másodpercet! Mert bizony a munka mellett a hetek úgy pörögnek, mint egy ringlispíl.

Köszönöm, ha megosztod 🙂

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük