Amiket szeretnék megtanítani a fiaimnak

Azt vettem észre, hogy a mai 30-40-es korosztály férfi tagjai vagy érzelmi nyomorékok, vagy narcisztikusak, vagy csak egyszerűen életképtelenek. Nyilván tisztelet a kivételnek.

És vajon miért van ez?

A válasz egyszerű. Anyuka valahol elbaltázta. Tetszik, vagy nem, de azok a középkorú anyukák, akik szerint a mai generáció puha, és nemtörődöm felnevelte azokat a férfiakat, akik ma nem feltétlenül alkalmasak családalapításra. Mert ők voltak a kemény anyák. Akik összeszorították a fogukat, és megcsináltak mindent. Nem kértek segítséget, nem szóltak, hogy nem bírják, csinálták. Mindenki helyett. A mártíranyák, akik mindent feladtak a gyerekeikért, pedig senki sem kérte tőlük. Így persze, hogy nem könnyű felelősségteljes felnőtté válni. Ha valaki mindent megcsinál helyetted, vagy éppen rád testál olyat is, ami nem egy gyerek dolga lenne.

Nagyon szeretném a fiúkat nem elrontani, így tudatosan igyekszem úgy nevelni őket, hogy később ne a feleségük szenvedjen a hiányosságaiktól. ( Nyilván nincs rá garancia, és tudom, hogy nem vagyok tökéletes, de azért megpróbálom 🙂 )

Tehát amikre már most tanítom őket:

  • Házimunka

Ez ugyanis közös feladat. Főleg a mai világban, ahol a nők legalább annyira keményen dolgoznak, mint a férfiak igenis fontos, hogy mindenki kivegye a részét. Arról nem is beszélve, hogy ha egyedül fognak élni, nem szeretném, ha megjelennének a szennyessel hétről-hétre.

Nyilván el lehet osztani a munkákat, de ahogy én is tudok füvet nyírni, ha a helyzet úgy kívánja, a férjem is ki tudja mosni a ruhát.

A fiúk pedig már most tudják hogy működik a mosógép, mit kell belerakni a felmosóvízbe, és hogyan fogják a seprűt.

  • Felelősségvállalás

Ez azért keményebb dió, de szerintem nagyon fontos. Lehet hibázni, sőt szerintem kell is, de fel kell vállalni, hogy ezt most elrontották. Mert a hibákból lehet tanulni, de ha folyton csak hárítjuk őket, akkor elég nehéz lesz a felnőtt élet.

Egy gyereknek még ez nehezen megy, de ha folyamatosan pozitív visszajelzést kap, akkor nem fog megijedni, és vállalni fogja a tetteiért a felelősséget, és ha együtt kijavítjuk a hibát, akkor később ez lesz a természetes. Mert minden tettünknek vannak következményei.

  • Érzelmek kimutatása

Butaság az a mondás, hogy a férfiak nem sírnak. Ha fáj, nekik is fáj, és bizony azt ki kell engedni. Attól nem lesz kevesebb, mert elsírja magát, cserébe remélhetőleg nem lesznek később egészségügyi gondjai a sok elfojtásból fakadóan.

  • Tisztelet

De nem bármi áron. Azért mert valaki öreg például, nem kell feltétlenül tisztelni. A tisztelet annak jár, aki nekünk is megadja. Viszont én azt feltételezem, hogy ezzel mindenki így van, így igyekszem mindenki felé tisztelettel fordulni.

Talán ez egy kicsit naiv felfogás, de később ezen lehet változtatni, míg ha rosszul indítunk, azt sokkal nehezebb helyrehozni.

  • Empátia

Empátia az emberek felé, a természet felé, a világ felé. A tudat, hogy nem csak mi vagyunk ezen a világon, és az nem körülöttünk forog elég sok mindent tud tanítani. Beleérezni magunkat egy másik ember helyzetébe nem csak a másik embernek fontos, hanem nekünk is, mert így a szeretetünket is könnyebb kimutatni, és sokkal hamarabb tudunk segíteni is. És hiszem, hogy mindenki azt kapja vissza, amit ad.

  • Önbizalom

Az egyik legfontosabb.

Ha bízunk magukban sokkal erősebbek leszünk, mint bárki. Nem szeretném, hogy más emberektől függjenek. Meg lehet hallgatni mások véleményét, tiszteletben is kell tartani, de soha senki nem fogja tudni jobban, mi a jó nekik.

Igen, még én sem. Még akkor sem, ha ezt fáj elfogadni. Önálló emberek. Már most is. És ez bizony fontos, hogy később a saját családjukban szeretetben tudjanak élni. Mert ha szeretik önmagukat, csak akkor lesznek képesek másokat is szeretni. Feltétel nélkül.

Köszönöm, ha megosztod 🙂

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük