Hogyan magyarázd el egy 4 évesnek, hogy mi az a menstruáció

Nálunk nincsenek tabuk. Mindent megbeszélünk a fiúkkal, de azért vannak olyan helyzetek, mikor a válasz előtt veszek egy nagy levegőt, nyelek egyet és csak utána kezdek magyarázni.

Ez is egy ilyen téma.

Gondolom sokunknak nem kell bemutatni, hogy egy kisgyerekes anyukának a mosdóban töltött idő legtöbbször társaságban telik. Egyszerűen nem lenne szívem kizárni őket, és nem is tudnék úgy pisilni, hogy közben kint sír a gyerek. Szóval jönnek, és mindent látnak. Már a másfél évesem is egyértelműen megérti, hogy más van apa és más van anya lába között, de ő még nem kérdez. Szerencsére.

A nagy viszont igen. 4 évesen képes napi ötezer kérdést feltenni.És már nem csak a klasszikus “miért?” jön elő, hanem összefüggések, kínos mondatok és minden, ami ezekkel jár. Ez egyrészt jó, mert a szobatisztaság gyakorlatilag teljesen simán ment, nem kellett bili sem. Másrészt viszont felmerülnek olyan kérdések, hogy anyának vajon mire kellhet egészségügyi betét, és tampon. Nyilván ezeken a napokon, ha épp nem tudok elslisszolni egyedül, akkor a nagyot már meg tudom kérni, hogy most ne jöjjön be, és foglalja le addig a kicsit is. A kérdéseket viszont nem úsztam meg. Főleg akkor volt ez érdekes, mikor egyik alkalommal megtalálták a táskámban a tamponokat, és indult a kérdéscunami.

Kiizzadtam némi választ, de nem hagyott nyugodni a dolog, így megkérdeztem egy gyermekpszichológust, hogy mi ilyenkor a teendő.

Dr. Bojti Andrea a Gyermekpszichológus Blog szerzője szerint már egészen kicsi korban el kell kezdeni a felvilágosítást, természetesen a gyermek életkorának megfelelően.

“Mindenképpen beszéljünk erről a gyerekeknek. Egyénfüggő ki mennyire engedi be a mosdóba maga után az egészen kicsiket, de pl a szeparációs szorongás idején egy anyukának elég nehéz egyedül elmennie. Adja magát a helyzet, hogy néha beengedje a gyereket. Így neki sem olyan félelmetes, hová tűnik anya. Egy idő után elkezdi majd érdekelni a pisilés és a wc papír, aztán a tampon/betét. Ha már tud erről kérdezni, akkor az ő szintjén valamilyen egyszerű kis tanmesét érdemes kitalálni. (2-3 évesekről van szó) Anya már felnőtt és a felnőtt néniknek már van cicijük és szoktak menstruálni. Az egészen piciknek ennyi magyarázat is elég. Tanulnak egy új szót. Óvodásoknak pedig össze lehet kötni a kisbaba születésének történetével. Pl a vérzés megtisztít és utána tud beköltözni a baba az anya hasába.
Fontos tisztázni azt is, hogy ez rendszeresen van, természetes és nem baj, nem fáj úgy. Nem olyan mint egy vérző seb.”
 
 
Ez megerősített abban, amiben eddig is hittem, hogy nem szabad elhessegetni ilyenkor őket, hiszen nem buták, csak gyerekek, akik igenis mindent értenek, és minden érdekli őket. Nekem sem könnyű úgy magyaráznom, hogy megértsék, de ne menjek bele a részletekbe. Én azt válaszoltam, hogy anya teste egészségesen működik, ezért születhettek meg ők, és ezért van néhány nap a hónapban, amikor szükségem van ezekre a dolgokra. Egyelőre beérte ennyivel, én pedig igyekszem felkészíteni magam a következő lépcsőfokra.
Köszönöm, ha megosztod 🙂

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük