Tényleg ciki pénzt adni Karácsonyra?

Én nem szeretek pénzt kapni. Imádom a meglepetéseket. Nekem aztán teljesen mindegy, hogy mit kapok, és ezt a lehető legőszintébben mondom. Mégpedig azért, mert amíg valaki megvette, megcsinálta, beszerezte az ajándékom, addig legalább rám gondolt. Önzőség, tudom, de szerintem az embereknek erre igenis szükségük van. Nem olyan nagy baj ez.

És valóban nem számít az érték, sőt, ha valami olyat kapok, amiről tudom, hogy drága volt, akkor még rosszul is érzem magam. Manapság ugyanis, kevés az olyan család szerintem, akinek ne terhelné meg a pénztárcáját egy Karácsony például.

Visszakanyarodva a címre. Megértem azokat is, akik pénzt adnak. Nehéz volt elfogadnom, de a férjem családjában például nem vesznek egymásnak meglepetéseket. Rettentő gyakorlatiasan fogják fel az ajándékozás fogalmát, és nem szeretnének olyat adni, ami nem tetszik, vagy nem hasznos. Így vagy megbeszéljük, hogy ki mit szeretne, vagy pénzek cserélnek gazdát, amin aztán mindenki azt vesz, amit szeretne. Természetesen a gyerekeknek azért még nem tolják a nagyszülők a borítékot. Nekik mi vesszük meg a fa alá valót, amit aztán odaadnak a mamáék. Nem mondom, hogy nem teher még azt is fejben tartani, de megváltoztatni valószínűleg már úgysem tudjuk őket, ezért találtuk ki azt a rendszert. Meg aztán van az a kor, amikor a pénz már önmagában jól jön. Kamaszkoromban én sem bántam, amikor a nagyszülőktől begyűjtöttem a borítékokat, és alig vártam, hogy kinyissanak a boltok.

Persze ma már rengeteg jobbnál jobb ajándékötlet vár arra, hogy felfedezzük. Kezdve a kézműves magyar termékektől a natúr kozmetikumokon át a mindenféle agyament kínai cuccokig, amiket nem kezdek el felsorolni, megtették ezt már előttem sokan. Ám el kell fogadnunk, hogy vannak olyan emberek, akik nem merik bevállalni ezeket. És persze vannak olyanok is, akik nem akarják, vagy lusták. Nyilván pár éve már ismerem a férjem a családját, így rájöttem, hogy ők az előbbi csoportba tartoznak, de sokáig gondoltam azt, hogy lustaságból csinálják.

Lustaságból viszont tényleg ciki pénzt adni. Nekem is volt olyan ünnep, amikor a családom borítékot kapott. És bevallom lusta voltam. Nem volt kedvem mindenkinek kitalálni valamit, egyszerűbb volt ez a megoldás. Persze amikor odaadtam, meg is bántam, azóta sem csináltam ilyet, csak, ha valaki kifejezetten kéri. Idén például Anyukámék pénzt kérnek, mert szeretnének elmenni színházba, de még nem tudják, mikor fognak tudni, és mit néznének meg. Ők ezt így kérték, nyilván nem fogok ellenkezni.

A gyerekeknek is addig fogok ajándékok után kutatni, amíg ők saját maguktól nem kérik a kápét. A naggyal már így is könnyű, mert fel tud sorolni egy fél boltot, hogy mit szeretne… A kicsi meg még mindennek örül. Igyekszem is úgy nevelni őket, hogy minden apróságnak örüljenek, ne azt nézzék, hogy mennyibe kerül.

Egy a lényeg, ne ítélkezzünk! Ezer, meg egy oka lehet annak, ha valaki pénzt ad. És senkinek ne legyen lelkiismeret furdalása, ha borítékot ajándékoz! Anyák vagyunk, akik sokszor fáradtak, nem mindig van erőnk meglepetéseken agyalni 😉

Köszönöm, ha megosztod 🙂

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük