Csak beteg ne legyél! – Avagy a magyar egészségügy margójára

Ülök a háziorvosi rendelőben már egy órája. 8-tól van rendelés, pár perccel nyolc után itt voltam. 3-an voltak előttem.Hurrá, gondoltam pikk-pakk megleszek. Férj közben igyekszik összerakni a két gyereket, hogy időben beérjenek az oviba. Közben jönnek még. Bekopognak. Kismama előre. Hát jól van, menjen. Fél óra. Két idős, valószínűleg csak receptért. Persze, menjen. Öreg cigányasszony következik. Hallom, ahogy panaszkodik, hogy a mittudonémkicsoda milyen csúnyán beszélt vele. Mesél. Kint már kezdünk türelmetlenül mocorogni… Férjnek munkába kéne mennie, gondolom a középkorú hölgy is sietne, aki még előttem van. A kuruzsló (így hívom a háziorvosunkat) kedélyesen elcseverészik a cigányasszonnyal.
2017. Magyar egészségügy
Az egész kálváriám még tavaly kezdődött. Miután F megszületett minden második héten elkaptam valami nyavaját. Addig összesen nem voltam annyit beteg életemben, mint azon a télen. Tavasszal gondoltam most már elég lesz, meg kéne nézni mitől van ez. Mivel a háziorvosunk tényleg egy kuruzsló, akinek az első kérdése konkrétan az, hogy mikortól írja a táppénzt, át szerettem volna menni a másik dokihoz, akinél ráadásul mindig tök kevesen voltak. Na, itt ért az első pofáraesés. A doktor “úr” halál bunkón közölte, hogy ő neki van elég betege, adjak egy elfogadható indoklást, miért akarok hozzá átmenni. Nyilván nem fogom köpködni a kollegáját, így a nagy betegszámra hivatkoztam. Ezek után ismét alpári stílusban közölte, hogy ő ugyan nem vesz át, különben is mindjárt nyugdíjba megy. Wtf? A faszi ötvenesnek néz ki. Mindegy, jobb is így. Az már egyébként vicc kategória, hogy nem volt hajlandó megvizsgálni sem, karomon a pár hónapos gyerekkel, gyulladt torokkal…
 
Tettem pár próbát a kuruzslónál, de minden alkalommal szabadságon volt, amikor jöttem, úgyhogy az asszisztense elhajtott…
Igyekeztem kezembe venni az irányítást, és felkerestem egy magán füll-orr gégészt. Mivel az állami rendelésre beutalóval is heteket kell várni ugye. Igaz, hogy évekig fizettem a nem kevés tb-t, de most már évek óta itthon ülök, és az állam tart el, úgyhogy befogom a szám…
Szóval elmentem, megvizsgált, mondta jaja, van valami gyulladás, írt fel mindenféle cseppet, szir szart. A vizsgálat nagyjából 3 perc volt a papírmunkával együtt, fizettem 12 ezret. Lelkiismeretesen végigcsináltam a 4 hetes kúrát, de sok minden nem változott. Visszamentem. Újabb vizsgálat 3 percben, újabb cseppek, sók, szir-szar. Mivel visszatérő vendég voltam “csak” 8 ezret kértek. Éljen-éljen! Csupa haszon!
Lelkiismeretesen végigcsináltam ezt is. Habra adott egy antibiotikum receptet, hogy ha nem javulok, vegyem be, ezt inkább nem mertem. Egyrészt mert még szoptatok (tudom, hogy lehet emellett antibiotikumot szedni, de ha nem muszáj, nyilván nem tolom vele tele se az én ,se F szervezetét)
Ekkor már nyár volt. És egyébként javult a helyzet. 
Aztán elkezdett dugulni a fülem. Felkerestem egy másik füll-orr gégészt, hátha meggyógyít. Első vizsgálat, 12 ezer. Elküldött CT-re. 8 ezer, plussz felbumszlizni érte Pestre, mert nálunk nincs ilyen. Eredménnyel vissza, újabb 12 ezer. Megnézi, és közli, hogy ezt bizony műteni kell, mert van valami az arcüregemben, de ő ezt nagyon szívesen megcsinálja 52 ezerért magánba. 
Gyanús volt, hogy ilyen gyorsan ajánlkozott… Plusz rettegek a műtétektől, és az altatás sem túl szoptatóbarát.
Elmentem egy harmadik! orvoshoz, aki itt a kórházban dolgozik. Persze nem oda, magánrendelésre. Ő csak 3 ezret kért, és mondta, hogy a füldugulásnak semmi köze a torkomhoz, a rossz vérellátás okozza, sokat cipelem a Kicsi popóját. Legalább már ezt is tudjuk. Azt is elmondta, hogy szerinte nem az arcüregemben lévő valami okozta a sorozatos  betegségeket, nincs semmi szükség a műtétre.
Na most legyek okos!
Ezért újra elmentem a háziorvoshoz, végre ott is találtam a rendelőben, és kértem egy laborvizsgálatot. Kiderült, hogy baktériumok vannak a szervezetemben, és nem csak annyi, amennyinek ott is kell lennie.
Itt tartunk most. Ha minden jól megy, kapok majd célzott antibiotikumot amennyiben szükséges, és minden meg van oldva. Remélem! Nagyon remélem!
 
Köszönöm, ha megosztod 🙂

7 hozzászólás

 1. A maga stílusával meg is értem, hogy nem szeretik, ugyanis – lehet, hogy nem hallott róla, létezik szabad betegválasztás is. Ezt mondom én, aki 40 évet dolgoztam az egészségügyben!

  1. Nem hiszem, hogy lenne a stílusommal bármi probléma, még akkor sem kértem ki magamnak, mikor a doktor “úr” elküldött a fenébe. ( hozzáteszem, az asszisztense nem győzött elnézést kérni)
   Valószínűleg az egyetlen hiba amit elkövettem, hogy nem vittem borítékot…

   1. A boríték sem old meg mindent! Az egészségügyben is vannak olyan feladatok,amelyeket kötelező elvégezni akkor is, ha nem szívesen csinálja senki. A vállalkozók nem igazán járnak orvoshoz pedig többségüknek a boríték sem akadály, de az idejükbe nem fér bele a betegség. Ők azok,akik emiatt súlyos vagy gyógyíthatatlan betegekké válnak, sajnos !

 2. Ezt a történetet is lehet még “színesíteni” ! A szorgalmas munkavállaló a szakorvosi rendelő ajtajában toporog reggel 7 órakor, hogy időben beérjen a munkahelyére, mert határidős munkája van. A rendelés azonban 9 órakor kezdődik, ahol az első “beteg” egy fogvatartott soron kívül, fegyőri kísérettel. Lassan fogy a sor és 10 óra előtt sikerül bejutni az orvoshoz, aki közli további vizsgálatok szükségesek két emelettel feljebb. Újabb sor és 11 óra körül tájékoztatják a várakozókat, hogy a rendelés aznapra befejeződött, a főorvos úrnak oktatni kell mennie! Egy kidobott délelőtt a munkahelyen és a beteg nem gyógyul.

 3. “Csak beteg ne legyél”! Én még kibővíteném: csak hivatalba ne kelljen menned, meg bíróságra. Egy hétig feküdtem csak-ez is sok volt- a városunklegújabb klinikáján, amivel be mentem nbem túl sokat foglalkoztak, a hónapok óta szünet nélokül tartó migrénemre fájdalomcsullapítótv kínálgattak. Csináltak MRI-t, níaki ultrahangot, minden negatív, de aug. 1 óta szünet nélkül migrénem van. Most már nem bírom fájdalomcsillapítók nélkül. Most járok cranio sacrális kezelésre, ezt ugye pénzes do9log- a kettős látásom sokat javult, reménykedem a migrén gyógyulásában is.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük