Bezzeg az én fiam egy délután alatt lett szobatiszta

Bizony, nem hazudtam a címben! Sőt! A kisebbik még csak 8 hónapos, de már ő is szobatiszta, csak a biztonság kedvéért adok rá pelenkát, ő pedig nagyon jól nevelt, és abba intézi…

Nézem, ahogy nyaranta újra és újra felkapják a témát, és egyre-másra licitálnak az anyukák, mintha valamit osztogatnának azért, hogy a gyerek minél hamarabb használja a bilit. Aztán azt meg jól elhallgatják, hogy mennyit mostak utána, mert hát történtek balesetek. Mondjuk így nyáron valóban nem kell annyit mosni… De vajon biztos muszáj a másfél évest túráztatni ilyennel? Ennyire fontos a játszón, vagy a facebook csoportban eldicsekedni, hogy Zolika bezzeg már bilibe pisil? Igaz, hogy ott ül szerencsétlen egész délelőtt, persze, hogy előbb-utóbb belecsorog valami.

Bevallom nekem ez a bili dolog is nagyon idegennek tűnt. Elvégre a fiúk minket sem láttak soha vödörbe pisilni, miért ültetném rá. Plussz valahogy az utána következő tisztítgatás sem volt ínyemre. Lehet, hogy túl finnyás vagyok…

Így maradt a WC és a szűkítő, na meg az idő.

Igen, a fiam majdnem 3 éves volt, mikor szobatiszta lett. Egy délután gondolt egyet, és közölte, hogy nem kell pelus… Persze azért némi motiváció gyanánt vettük neki alsónadrágokat, mert ugye Apának is van, de ezen kívül nem erőltettük. Hittünk benne, hogy amikor megérik rá, magától elhagyja. És lám, tényleg! Sőt, közölte, hogy éjszakára sem kell. Sajnos nem bíztunk benne eléggé, úgyhogy valameddig éjszakára még feladtuk, de annyira ragaszkodott hozzá, hogy végül engedtünk. Egyszer sem kellett felkelnem emiatt.

Na azért hazudnék, ha azt mondanám, hogy balesetek sem fordultak elő. Az első 3 napban volt, hogy a H&M-ben szólni kellett az eladóknak, mert ott maradt egy kis tócsa. Ezúton is elnézést, nem biztos, hogy fel voltak ilyesmire készülve. Olyan is volt, hogy reggel becsurgott, mert nem akart felkelni…

Szóval persze, biztos van olyan gyerkőc, aki saját magától megy a WC-re újsággal a kezében, hogy ne maradjon le a tőzsdehírekről már másfél évesen, de véleményem szerint nem szabad erőltetni, mint ahogy semmit sem a fejlődésükben. Így legalább mi is tanulhatunk egy kis türelmet 😉

Köszönöm, ha megosztod 🙂

25 hozzászólás

 1. Nálunk ez óriási probléma volt és lehet, hogy még az is lesz. Nagyobbik fiam 3 és fél évesen lett szobatiszta. Makacs, kemény gyerek, egy ideig valószínűleg akaratosságból tagadta meg, hogy abbahagyja a pelust. Konkrétan óvodát buktunk emiatt, ahová nem akarták befogadni pelenkásan. Most megy a para a kisebbiknél, hogy mikor lesz szobatiszta. Most két és fél éves és még nagyon nem akaródzik neki….

 2. Kisfiam is 2 és fèl èves. Eszembe se jut erőltetni a szobatisztaságot. Mikor itt lesz az ideje úgyis leszokik a pelusròl.
  Facebookon meg nem vagyok-làtom nem veszìtek semmit! Sőt! Megkìmèlem magam a sok ostobaságtòl….:-)

 3. @MEDVE1978: V is pelusban ment oviba, szerencsére nálunk ez nem volt téma. Sőt nála nagyobbak is pelusban aludtak. Egyébként azt mondták mivel az óvodák már 2.5 évesen fogadhatják a gyerekeket, nem köthetik feltételhez a szobatisztaságot. Ezek szerint mégsincs így mindenhol?

 4. @Realista vagyok: jó látni, hogy nem vagyok egyedül. Egyébként engem sem tudnak meghatni a bezzeganyák, de olvastam már olyat, hogy valaki miattuk esett kétségbe, hogy biztos baj van a gyerekével… így talán látják, hogy nem ufó, aki nem erőlteti, tudja majd a gyerek magától is 🙂

 5. Erőltetni azért sem szabad,mert különböző pszichológiai problémákat is okozhat.

 6. @maczuda: úgyhogy,aki ilyennel dicsekszik,hogy a másfél éves bilibe pisil,attól én inkább rosszul leszek mintsem,hogy irigykedjek…

 7. sites.google.com/site/okomama/Home/termeszetes-babagondozas/termeszetes-csecsemohigienia-1

  Mit ad a természetes csecsemőhigiénia?

  A természetes csecsemőhigiénia praktikus előnyei a pelenka nélküliségből fakadnak: a szabadon lélegző, egészséges babapopsi és a családi kasszában megspórolt több 10 ezer forint.

  Azonban a természetes csecsemőhigiénia nem csak a pelenka nélküliségről vagy korai szobatisztaságról szól. Sokkal inkább arról a kommunikációs folyamatról amely a baba és a Szülő között zajlik. Amely révén a baba megélheti, hogy méltányolják és segítik szükségletei kielégítésében. Ha éhes megszoptatják, ha testközelségre vágyik meghordozzák, ha pisilnie vagy kakilnia kell, olyan helyzetbe hozzák, hogy tisztán el tudja végezni dolgát. És amely révén a Szülő mély harmóniát élhet meg a babával, talán minden sírást megért. Akik gyakorolják a természetes csecsemőhigiéniát, arról számolnak be, hogy sok-sok öröm forrása ez számukra, egyszerűen jó csinálni.

 8. @wmiki: erről én is olvastam, de bevallom őszintén nem menne a dolog, mert bár a kicsi eléggé rám van gyógyulva, nem veszem észre mikor ürít. Sőt néha olyan sunyisan helyezi el a kakit, hogy csak azt veszem észre, hogy nyűgös, nem akar elaludni…

 9. Oh, hagyjuk már! Kár is erről beszélni. Hál’Istennek a sokgyermekes lét egyik előnye, hogy elkezded magasról lesz×rni az olyan kedves embereket- mint pl. az én szomszédasszonyom -, akik “hallották az anyukájuktól, hogy ők már 1 éves koruk előtt szobatiszták voltak és az ő kislányuk is már 10 hónaposan belepisilt a bilibe”. Én meg rácsodálkoztam, hogy “tényleg? De ügyes!”, magamban persze tudtam, hogy ezért egy fél napot ült a kölyök a bilin előtte. Most meg már azt is tudom, hogy az ominózus kislányt még 4 évesen is időnként át kell öltöztetni.
  Az x. gyerek után az anyukák nem görcsölnek az ilyesmin. A kislányok általában picit hamarabb, mint a fiúcskák, de előbb-utóbb mindenki megérik rá, hogy elhagyja a pelust.
  Nyáron persze könnyebb és nem elhanyagolható az idősebb testvérek által nyújtott jó példa sem, de az sem ritka, hogy egy kisebb testvér érkezése megakasztja és hónapokra odázza el a folyamatot.

 10. @wmiki: Azért olyan emberrel is beszélhetnél néha, akik legalább messziről láttak gyereket. 😀

  Nálunk is már elmúlt a gyerek 3 éves, amikor egyik napról a másikra leszokott a pelusról. Pedig előtte is tudta, hogy mikor kell dolgát végeznie, mert sokszor szólt, hogy ki kell mennie, de nem volt hajlandó alsónadrágot húzni, csak a pelus.

  A facebook-os vonalhoz: az emberekből hiányzik a integritás… egyszerűen nem értem, hogy lehet az, hogy internetes ismeretlenek, vagy jelentéktelen ismerősök egy-egy szava miatt nekiállnak frusztrálni magukat… ilyen könnyen nem szabad átadni az autoritást az életünk felett.

 11. A fiam mar boven elmult ket eves, amikor elkezdte hasznalni a bilit. Csak pisilesre. Reggel pisilt, aztan johetett a tiszta pelenka, amit gyorsan meg is toltott “anyaggal”. Kb. fel ev mulva magatol elintezte a bilibe.

  Persze a rokonoktol megkaptuk, hogy “te mar (az anyuka) egy evesen szobatiszta voltal”, “nem torodtok a gyerekkel azert nem szobatiszta” es hasonlok.

  Felesegem meselte, hogy emlekszik ra, hogy orakig ult a bilin egy evesen…

  A masik, amivel allandoan megtalaltak az az volt, hogy a gyerek harom evesen meg nem beszelt szepen osszefuggoen. Bezzek a szomszed kislany mar szavalt…

  Mi viszont Malajziaban elunk, es a gyerek egy angol-kinai-malaj ovodaba jar.
  Tanul angolul es kinaiul, idehaza magyarul beszelunk hozza, de van par indiai baratja is…
  Minimum negy nyelv keveredik benne, de a magyarorszagi szomszed kislany bezzeg…

 12. “BEZZEG AZ ÉN FIAM EGY DÉLUTÁN ALATT LETT SZOBATISZTA”
  És ki nem szarja le?

 13. 27 honapos es nem szol meg, ha pisilni kell. Nem izgatjuk magunkat, majd belejon. A bilit utalja . Kakilaskor meg az olunk elott tartjuk. Nem gaz.

 14. @So No: nalunk angol, vietnami es magyar van. Van hazai pszichologus, aki szerint megterhelo. Az angol nyelvu internetes oldalak viszont altalaban nem tiltanak 3 nyelv egyideju tanitasatol. Meg nalunk nem is lehetne elhagyni egyiket sem. Kicsit bezavar szeeintem, de idovel helyre fog jonni a lassabb menet.

 15. @wmiki: Nekem is ez jutott eszembe. Az embernek nem természete sehány évesen, hogy sz@rban-húgyban ússzon. Ismertem olyan gyereket, aki bepelenkázta magát. És ez sajnos nem egy rossz vicc.

 16. Nekem az apósom felesége is fokyton azt meséli, hogy a nagyobbik fiuk (a férjem féltesója) 1 évesen szobatiszta volt, és 9 hónaposan járt… érdekes mód bizonyíték nincs a fényes sikerre, pedig MINDENT levideóztak 😀

 17. 4 gyereket neveltem fel, de meg nem tudnám mondani, hogy melyik mikor lett szobatiszta. Amikor megérett rá. Most az unokám az, aki 20 hónaposan tologatja a bilit a földön, de nem is akarja rendeltetésszerűen használni. Mi meg nem erőltetjük. Kaptuk a Déditől, jól el van vele a gyerek, amikor a kockákat pakolja bele.

 18. @Doryyka: Pedig van ilyen. Nekem mesélte az anyósom, hogy a férjem már 7 (!) hónaposan járt. Nem hittem el. Aztán meglett a bizonyíték: az unokája bizony elkezdett 7 hónaposan járni. Ezt már a saját szememmel láttam.
  Az is igaz, hogy régen hamarabb szobatiszták lettek a gyerekek, mert a textilpelusban egy-másfél évesen már érzékelték, hogy nagyon kellemetlen. A mostani szuper-nedvszívó pelenkák sokkal kevésbé zavarják a gyerkőcöket, így tényleg csak akkor hagyják el, amikor “benő a fejük lágya”, vagyis szellemileg elég érettek lesznek ahhoz, hogy felismerjék a pelenka nélküli lét előnyeit.

 19. Hát az én fiam tényleg pikk-pakk lett szobatiszta (egyik nap még kérte a pelust, aztán már nem), és még csak be sem pisilt utána sosem. Viszont ezt nem hamar érte el, kb három és fél volt, amikor már stabilan szobatisztának lehetett volna nevezni*, de ekkor még visszakérte a pelenkát kakiláshoz, és kb négy éves lett, mire teljesen átszokott a WC-re. Gyakorlatilag semmi szoktatás nem volt benne, egyedül az utolsó lépésnél zsaroltuk kicsit, hogy egy négyéves nagyfiú már igazán ne kérjen pelenkát (állva pisilt, ráülni nem akart a WC-re sokáig).

  Megtehettük, hogy nem sietünk vele, mert négy éves koráig járt bölcsibe (koraszülött volt, más szempontból sem volt még háromévesen érett az ovira).

  * Amúgy fontos lenne megkülönböztetni a szobatisztaságot a pelenka elhagyástól. Sokan nevezik szobatisztának azt a gyereket, aki nem használ pelenkát, csak naponta bepisil-bekakil – szerintem ez nem szobatisztaság. Az a gyerek meg, aki teljesen tudja szabályozni, hogy mikor mit csinál, kéri és kivárja a pelenkát, amíg ráadják, csak még nem akar bilit vagy WC-t használni, az már inkább szobatiszta, csak a pelenkát használja úgy, mint mi felnőttek a WC-t.

 20. @Majda: Mintha V-ről írnál 🙂 Ő is kérte még a pelust sokáig a kakiláshoz, aztán egyszer csak nem. Mondjuk neki segített az ovi szerintem, mert ott cuki pici wc-k vannak 🙂
  De én is úgy gondolom, hogy már simán szobatiszta az a gyerek, aki már szól mielőtt történik valami, az meg, hogy hova intézi, csak részletkérdés.

 21. @Cucli: Nagyon kedves, idősebb óvónénik kérdezték, hogy hány éves a kisfiú. Három múlt. Nagyon jó, jöhet. Hozzátettük, hogy nem szobatiszta. Az óvónénik ránk néztek és az egyik közölte, hogy sajnos nem tudnak fogadni pelenkás gyerekeket. Meglebegtettük azt is, hogy esetleg adunk egy kis plusz pénzt annak, aki azzal vesződik, hogy tisztába teszi a gyereket. Azt mondták, hogy egyáltalán nem ezen múlik, sajnos nincs olyan helyiség, ahol tisztába tudnák tenni és higénikusan kezelni a problémát 🙁

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük